Loading

2.4 Problematika fantazie, jednotlivé druhy fantazie. Snění v bdělém stavu, sny

Problematika fantazie, jednotlivé druhy fantazie
- je založena na paměťových představách, které se přetvářejí do jiných celků a vytváří obrazy, které jsme nikdy neměli možnost vnímat. Život bez fantazie by byl chudý.
- hlavní roli hraje obrazotvornost, fantazie se vyznačuje svou tvořivostí a originalitou
- činnost fantazie je individuální a je ovlivněna různými činiteli (drogy, emoce, individuálními vlastnostmi a věkem)

Fce fantazie
a) Tvořivost: projevující se ve všech oblastech praktické činnosti, v umění, vědě, řemeslné výrobě, o čemž svědčí produkty této činnosti (architektura, umělecká díla, lidové kroje).

b) Únik: umožňuje vytvářet v mysli neskutečný, imaginární svět, v němž člověk kompenzuje své životní nedostatky, v němž prožívá co mu odepřel reálný život (bohatství, lásku, respekt)

Fantazie bezděčná a záměrná
- představy se vybavují bezděčně i záměrně. Platí to pro představy paměti i fantazie.

a) Záměrná- řídí se vědomým záměrem, cílem, např. představit si šaty podle náčrtu,...
b) Bezděčná- není úmyslně usměrněna, představy se vybavují samy, popřípadě vnucují
- uplatňuje se ve snění v bdělém stavu nebo ve spánku.

Druhy fantazijních představ:
1. Rekonstrukční – znamená vytváření představ podle slovního popisu nebo schématického znázornění – opěrné body
- uplatňuje se v technice, hudbě, archeologii,… (při čtení knihy se mi vybaví tvář, postava, prostředí, podle střihu a technického výkresu si dovedeme představit budoucí šaty nebo výrobek, popřípadě i pracovní postup vedoucí k jeho zhotovení.

2. Tvůrčí – znamená vytváření nových originálních představ (společensky hodnotných) Předpokladem jsou tvůrčí schopnosti. Uplatňuje se při zařizování bytu, šití šatů, vaření,...

3. Snění – v bdělé nebo spánkové formě
a) Bdělé snění
- bývá pokračováním skutečných událostí, dokončením nedořešených úkolů, nedokončených příběhů, někdy si člověk vytváří neskutečný svět, do kterého utíká a v němž jsou vyřešeny jeho problémy, splněna jeho přání. Snění v bdělém stavu je více kontrolované, obsahuje vedle emociálních i racionální prvky. Pohybuje se někdy úplně v neskutečnu, jindy je zaměřené do budoucnosti, která by mohla nastat.
2 druhy: - stenické snění - žádoucí, motivující, člověk si stanovuje cíle a jejich realizaci
- astenické snění - odvádí člověka od reality do fantazie

b) Snění ve spánku
- jsou představy, které vznikají spontánně během nehlubokého spánku. Jsou příkladem fantazijních představ. Sny vznikají z fragmentů nejčastěji vjemů vizuálních, jež jsou nově prostorově i časově uspořádány. Ve snění proces přetváření představ probíhá mimovolně, spontánně. Snění ve spánku je obrazotvornost řízená přáními i obavami

Žádné komentáře:

Okomentovat