Loading

5.4 Nadání, talent, genialita, dovednosti, vlohy

Schopnosti= soubor psychických podmínek, které jsou nutné k provedení nějaké činnosti, jsou to naučené, získané dispozice. Táž schopnost se může uplatňovat v různých činnostech, a v téže činnosti se naopak uplatňují různé schopnosti. Schopnosti jsou vlastně učením rozvíjené předpoklady pro výkon určitého druhu- vlohy

Fáze vývoje schopností:
- včasná stimulace dané vlohy
- systematické a intenzivní cvičení již v dětství
- navození a udržování příslušného zájmu ( motivace)

Vlohy= vrozené dispozice ( např. hudební vlohy jsou spojovány s hudebním sluchem, vrozenou dispozicí rozlišovat hudební tóny).

Nadání= mimořádně velká vloha, mimořádně rozvinutý předpoklad k výkonu

Talent= buď mimořádné nadání nebo mimořádné schopnosti

Genialita= mimořádně rozvinutý talent

Vědomosti= pamětní mentální předpoklady k výkonu, učením osvojené poznatky.

Dovednosti= dispozice k vykonávání určité praktické činnosti. Kolik je činností a jejich druhů, tolik je dovedností.Schopností je méně.
Nezaměňujete dovednosti, jimiž se lze naučit s osobnostními rysy, temperamentem. Kdokoli se může „ měnit“ tím, že se nějaké dovednosti naučí. Učení tohoto druhu však neznamená, že výsledkem bude změna osobnostního rysu.

Zručnosti= dispozice k manuálním výkonům

Obratnosti= dispozice k pohybům celého těla, jak to např. vyžadují různé druhy tance nebo akrobacie na hrazdě.

Tvořivost (kreativita)= schopnost poznávat předměty v nových vztazích a originálním způsobem (originalita), smysluplně je používat neobvyklým způsobem (flexibilita), vidět nové problémy tam, kde zdánlivě nejsou ( senzibilita), odchylovat se od navyklých schémat myšlení (proměnlivost) a vyvíjet z norem vyplývající ideje i proti proudu prostředí (nonkonformismus).

Žádné komentáře:

Okomentovat