Loading

3.3 Vysvětli pozornost a schopnost koncentrace pozornosti

POZORNOST
= Pozornost je zaměřenost a soustředěnost vědomí na určitý předmět, znamená to, že z množství podnětů, které působí na naše smysly, si vybíráme jen některé a věnujeme se jim tzv. Předměty pozornosti. Člověk vnímá, přemýšlí a to vše předpokládá pozornost. Je to stav soustředění se a zaměření se na určitý podnět.
Ohnisko pozornosti tvoří všechny podněty, které vstupují do popředí.Fyziologickým základem je zvýraznění činnosti v určitých mozkových, koronárních centrech, zároveň dochází utlumení ostatních částí mozkové kůry. Pozornost se nejčastěji projevuje od 0.1 sekundy do 15 sekund. Potom koncentrace pozornosti přechází na něco jiného. Dlouhodobé zaměření pozornosti je nesnadné, zvláště při jednotvárné činnosti pozornost klesá, proto jsou nutné změny a přestávky. V některých situacích se člověk musí zaměřit na více podnětů, je to namáhavé. Dlouhodobější rozptýlená pozornost způsobuje vážné chyby.

Kvalita pozornosti závisí na úrovni aktivace. Pozornost je výběrová, soustředíme se vždy na jednu činnost nebo objekt, dokážeme ale pozornost přenášet z jedné činnosti na druhou.
a) BEZDĚČNÁ POZORNOST=je podnícena záměnou v prostředí(zvuk, světlo)upoutávají ji také podněty, které se ukázaly jako důležité v průběhu života. Je rychle upoutána, ale rychle pomíjí.
b) ZÁMĚRNÁ POZORNOST=slouží k realizaci dlouhodobých činností, je závislá na cíli a volním úsilí. V průběhu dětství a mládí se prodlužuje doba pozornosti,ale ani v dospělosti není neomezená, protože by mohlo dojít k přetížení organismu. Soustředěná pozornost vyžaduje splnění několika podmínek:motivace, přestávky v činnosti, střídání různých činností, vysoká aktivační úroveň, návyk soustředěného věnování se činnosti…
- biologický základ pozornosti
-orientačně pátrací reflex
činnost tohoto reflexu vyvolávají podněty, které jsou pro organismus nové, zajímavé, neobvykle
nižší forma- zvedavost
vyšší forma- snaha zjistit podstatu, příčinu jevu
silné ohnisko vzruchu (dominanta)

-naše analyzátory jsou stále připraveny zachytit jakoukoli změnu v prostředí nebo organismu, mozková kůra vytváří oblast s optimální vzrušeností buněk, kde nejsnáze vznikne silné ohnisko vzruchu, kterou vnímáme silněji než pozadí
vzájemná indukce procesu vzruchu a útlumu
dominanta vyvolá ve svém okolí útlum

- vlastnosti pozornosti =intenzita (stupeň koncentrace), stálost (délka pozornosti), rozsah (počet prvků,kterým věnujeme pozornost -většinou se jedná o 6-7 prvků), přenášení (rychlé přenášení pozornosti z předmětu na předmět), výběrovost (soustředit se pouze na jeden zajímavý předmět).

Žádné komentáře:

Okomentovat