Loading

15.2 Správní soudnictví

SPRÁVNÍ SOUDNICTVÍ
- Ve správním soudnictví soudy přezkoumávajíc základě žalob nebo opravných prostředků rozhodnutí správních orgánů vydaná ve správním řízení. Správními orgány se rozumějí orgány státní správy, územní samosprávy, zájmové samosprávy a dalších právnických osob, které podle zákona rozhodují o právech a povinnostech fyzických a právnických osob v oblasti veřejné správy.
- Věcně příslušné k přezkoumávání rozhodnutí správních orgánů jsou krajské soudy, místně příslušný je soud, v jehož obvodu má sídlo správní orgán, jehož rozhodnutí se přezkoumává.
- Řízení o přezkoumání se zahajuje na základě žaloby, kterou musí účastník podat do 2 měsíců od doručení rozhodnutí správního orgánu ve správním řízení, v něm účastník už vyčerpal opravné prostředky, takže zažalované rozhodnutí je v právní moci.

-Věcná příslušnost stanoví příslušnost orgánu typově, např. určité přestupky projednává obecní úřad, daň vyměřuje finanční úřad, o správních žalobách rozhoduje krajský soud apod.
- Místní příslušnost určuje, který orgán určitého druhu věc projedná. Pro její stanovení neexistují obecná pravidla, může být určena např. správním obvodem obecní úřadu, v němž došlo ke spáchání přestupku, obvodem soudu, v němž se nachází sporná nemovitost apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat