Loading

17.1 Trh, jak vzíkl, funkce, druhy trhů

● TRH
- Trh je společenské uspořádání směny, místo střetu nabídky a poptávky.
- V raném středověku se objevuje ojediněle. Vzniká až se směna stává všeobecnou, nejen ojedinělou. Vzniká jako důsledek prohlubující se dělby práce (až se zaměřili na výrobu jednoho předmětu, který vyměnili za jiný)
- Trh je oblast ekonomiky, ve které dochází k výměně činností mezi jednotlivými subjekt prostřednictvím směny zboží. Směňují se zde výrobky a služby = zboží, znakem zboží e, že bylo vyrobeno pro směnu. Prostředkem směny jsou peníze. Všichni se rozhodují samostatně a na základě ceny, proč, jak... vyrábět – určuje to tzv. neviditelná ruka trhu

● Trh plní tři základní funkce:
1) přenáší informace (o cenách)
2) stimuluje (podněcuje) ekonomickou činnost
3) rozděluje vyrobenou produkci
- ) neboli odpovídá na tři základní, podstatné ekonomické otázky:
1) Co a kolik vyrábět? – rozhoduje o tom konkurence na straně poptávky (soutěž spotřebitelé), spotřebitelé mají k dispozici tržní hlasy (tím, co koupí a nekoupí, rozhodují, co se bude vyrábět; koupím si něco – dám prodejci, výrobku hlas, jsem ochoten si připlatit -> spotřebitelé hlasují pro zboží)
2) Jak? – určuje konkurence na straně nabídky (výrobci), soutěž mezi výrobci rozhoduje: co, v jaké kvalitě, množství... se bude vyrábět
3) Pro koho? – určují důchody (=mzdy), které se formují na trhu výrobních faktorů. Za výrobní faktory dostávají majitelé důchody, podle toho, jak velké jsou důchody, můžou nakupovat a utrácet.

● Každá ekonomika řeší tyto 3 problémy a podle toho jakými mechanismy dochází k jejich řešení, rozlišujeme 3 ekonomické systémy:
1) Zvyková ekonomika – dnes minimálně (př. křováci, indiáni), je primitivní, kdysi byla v pravěku – např. Afrika (např. muži loví, ženy se starají o rodinu), je tam, kde je nízká produktivita – hospodaří se společně, nikde není psáno, co, jak, pro koho vyrábět, řeší se to podle zvyklostí, dohody..., společné vlastnictví
2) Centrálně plánovaná ekonomika, příkazová = direktivní – v socialistických zemích (dnes Čína, Kuba...), trh je nahrazen plánem (většinou centrálním), plán určuje, co, jak a kolik, pro koho vyrábět, kdysi třeba určovala KSČ – pětiletky, cílem bylo odstranit nedostatky trhu, nespravedlnost a nevyrovnanost trhu (myšlenka proto dobrá), za nesplnění byly sankce (třeba vězení, smrt), nakonec se systém zvrtnul – stát určoval potřeby lidí, průvodní jev – nedostatek zboží, bujel černý trh, nedokázali konkurovat tržní ekonomice, uspokojit lidské potřeby
3) Tržní ekonomika – eřejné vlastnictví je minimální, převažuje soukromé, co, jak a kolik, pro koho vyrábět určují samy subjekty trhu, rozhodují se podle ceny (= informace), cena se na trhu utváří vzájemným působením nabídky a poptávky (př.: přímo – smlouvání, nepřímo – nikdo zboží nekupuje, ceny se sníží).

● Trhy jsou prozatím nejlepší, nejdokonalejší z dosud poznaných regulátorů a stimulátorů ekonomického rozvoje, ale má i spoustu nedostatků a chyb:
a) rozdělení produkce je společensky neúnosné
b) nedokáže řešit distribuci veřejných statků – kultura, školství, lékařství (chudí by na to neměli)
c) zajistí sice, že se služby dostanou k těm, kteří mají peníze, ale neporučí, aby rozdělení důchodu bylo spravedlivé
d) krize (secese) hospodářství = roste nezaměstnanost, někdo práci ani nesežene
e) lidé se dostávají do špatné pozice ne vlastní vinou (př. bezdomovci)
f) negativní externality – problematika ekologie, životního prostředí

● Nedostatky trhu koriguje stát – kdyby vše bylo jen na trhu vypadalo by to zde jako v počátcích kapitalismu (dělní dostal pouze najíst, aby doplnil své síly a mohl zase pracovat). Žádná ekonomika není čistě tržní, vždy je sociálně-tržní, některé jsou více tržní, jiné sociální.

●Dělení trhu:
1) podle územního hlediska:
a) místní (středověký jarmark, krajové speciality)
b) národní (DP se může prohloubit)
c) světový (ovlivňuje také podnikání v našem státě, musíme ho sledovat)
2) podle počtu výrobků
a) dílčí (trh jednoho zboží, zabývá se jím mikroekonomie)
b) agregátní (trh veškerého zboží, zabývá se jím makroekonomie)
3) podle toho, s čím se obchoduje:
a) trh produktů, výrobků a služeb
b) trh finanční (obchod s akciemi, souvisí s trhem kapitálu)
c) trh práce, půdy a kapitálu (podobný trhu výrobních faktorů)

● Rozlišujeme čtyři základní elementy trhu, čtyři tržní kategorie:
1) poptávka, 2) cena, 3) nabídka, 4) konkurence

1 komentář:

  1. Velmi bych doporučil půjčovací služby pan pedro každé osobě, která potřebuje finanční pomoc, a udrží vás na vrcholu vysokých adresářů pro jakékoli další potřeby. Ještě jednou chválím sebe a své zaměstnance za mimořádný servis a zákaznický servis, protože to je pro vaši společnost velkým přínosem a příjemným zážitkem pro dlužníky, jako jsem já. přeji vám do budoucna vše nejlepší.mr, pedro je nejlepší způsob, jak získat snadnou půjčku, zde je jejich e-mail .. pedroloanss@gmail.com děkuji za pomoc s půjčením ještě jednou v mém upřímném srdci, jsem navždy vděčný.

    OdpovědětVymazat