Loading

19.5 Kenesyánský přístup k hospodřářské politice, úloha státního rozpočtu. Jak vidí státní zásahy monetaristé?

Keynesiánský přístup k hospodářské politice, úloha státního rozpočtu.
Keynesovská ekonomie vychází z díla britského ekonoma J.M.Keynese. Stabilizace tržní ekonomiky a vytváření předpokladů po plné využívání ekonomických zdrojů si vyžaduje zásahy státu.
Pokles agregátní poptávky vede k nevyužívání ekonomických zdrojů a způsobuje nedobrovolnou nezaměstnanost.
Keynesovská hospodářská politika zdůrazňuje úlohu rozpočtové politiky

Keynesiáni považují hospodářskou politiku za hlavní nástroj, ale není to nejlepší nápad, vychází ze stimulace AP. Jestliže soukromé výdaje jsou nízké, má utrácet stát -) je zde však nebezpečí zadlužení státu a růst inflace. Jestliže stát utrácí a nezvyšuje daně, lidé peníze dopředu, stát se zadlužuje. Když se ekonomika rozjede, stát by musel zvýšit daně jinak bude nechutně zadlužen. Musí to dělat, i když je to nepopulární V USA přehrady, za Hitlera se začalo zbrojit.

Jak vidí státní zásahy monetaristé, jakým nástrojům dávají přednost?
Příčinou hospodářské krize byla podle monetaristů špatná monetární politika, má to tedy hlídat CB.
Klesá-li HDP má CB provádět politika levných peněz -) zvýší nabídku peněz a sníží úrokovou sazbu -) lidé nebudou držet, ale budou utrácet, kupovat akcie. Až se rozjede hospodářství, má CB zvýšit úroky a vymáhat zpět.
Monetaristé prosazují cenovou stabilitu.

Nejlépe je tyto dvě možnosti kombinovat, pro akutní řešení je lepší fiskální, pokud to není nutné. Radši monetární. Fiskální působí až za chvilku, mine se účinkem Monetární je operativnější

Žádné komentáře:

Okomentovat