Loading

22.1 Helénismus

HELÉNISMUS

- Sokrates +Platon + Aristoteles tvoří vrchol klasické filosofie, Aristoteles však žil již z části v době helénistické, v době tažení Alexandra Velikého
- Helénismus = jde o prolínání řecké a asijské kultury v důsledku tažení Alexandra. Tím se řecká kultura šířila do Asie a sama byla asijskou ovlivněna. Toto období končí kolem počátku letopočtu, poslední helénistickou královnou byla Kleopatra, poté byly helénistické státy obsazeny Římany a tato doba končí.
- Helénismus je doba velice neklidná, je to období válek, ukrutností, tažení, a ni po smrti Alexandra nedošlo ke klidu, jelikož se jeho nástupci a dědici = diadochové „servali“ mezi sebou, říše Alexandra se tak rozpadla na: Egypt (Ptolemaios), Antigonovskou říši, říši Seleukovců a další menší státy. Než však tyto říše vznikly došlo opět k bojům a válkám.
- Helénistická doba je tedy mnohem neklidnější než doba klasická, na druhou stranu svět helénismu je mnohem rozsáhlejší. V době klasické bylo jediným centrem vzdělanosti a kultury město Athény, naopak v době helénistické je takových center hned několik: Alexandrie (duchovní, kulturní centrum v Egyptě, vědci zde měli k dispozici rozsáhlou knihovnu a muzea, střetávala se zde moudrost hned několika kultur – řecká, egyptská, židovská,…), Antiocheia (Sýrie), Pergamon (v Malé Asii),…
- Klasická doba měla určitý řád, naopak helénistická doba jej postrádala. V řecké době se uplatňovala kalogathia (rozvoj osobnosti), lidé dbali na to, aby v jejich životě existoval daný řád. Doba helénistická však tento řád postrádá, člověk neví kudy kam.

- Život ztrácí na své ceně, proto o filosofické směry hledají jak žít, ale i jak zemřít → důvodem je fakt, že smrt je v této době blízko nich, je téměř na denním pořádku. Hledají jak dosáhnout pravé štěstí a v čem ono štěstí vlastně spočívá. Filosofický pohled neměl hodnotu sám o sobě, ale měl člověka osvobodit od strachu a pesimismu.
- Helénistická filosofie hledá odpověď na to, jak dosáhnout štěstí, klidu, vyrovnanosti duše, ataraxie = duševní vyrovnanost. Každý ze směrů helénismu však vidí ataraxii v něčem jiném.

Žádné komentáře:

Okomentovat