Loading

27.5 Jan Patočka, Milan Machovec

JAN PATOČKA 1907-1977

- Roman Jakobson, jeden z nejvýznamnějších českých lingvistů, jmenoval J. Patočku jako jednoho ze tří nejvýznamnějších českých filosofů světového významu.

Život:
- Prof. Dr. Jan Patočka, DrSc., Dr. h. c., (1. června 1907 Turnov – 13. března 1977 Praha) byl jedním z nejvýznamnějších českých filosofů 20. století. Zabýval se fenomenologií, filosofií dějin, filosofickým dílem J. A. Komenského, T. G. Masaryka a E. Husserla, českou literaturou, uměním a kulturou. Patočkovo dílo a jeho osobnost výrazně ovlivnily soudobé české myšlení, zejména v kruzích nezávislé inteligence a disentu 60. až 80. let.
K jeho početným žákům patří mj. V. Bělohradský, L. Hejdánek, P. Kouba, J. Michálek, J. Němec, Z. Neubauer, R. Palouš, M. Petříček, Z. Pinc, Petr Rezek a J. Sokol.
- V letech 1925-31 studoval Patočka slovanskou filologii, romanistiku a filosofii na FF UK.
V roce 1928 při studijním pobytu v Paříži se poprvé setkal s Edmundem Husserlem. U něho a u Martina Heideggera pak v roce 1933 ve Freiburgu studoval fenomenologii a navázal celoživotní přátelství s Husserlovým asistentem Eugenem Finkem. Podílel se na založení Cercle philosophique de Prague, stal se jeho českým sekretářem a v roce 1936 se habilitoval prací Přirozený svět jako filosofický problém, která ovlivnila české filosofické prostředí na mnoho let. Od roku 1937 byl redaktorem časopisu Česká mysl, spoluorganizoval Husserlovy přednášky v Praze a po jeho smrti (1938) se přičinil o záchranu jeho pozůstalosti.
- Po uzavření českých vysokých škol 1939 učil na gymnáziu a vydal několik knížek jako přípravu pro budoucí studenty university; koncem války byl nasazen na stavbě.
V roce 1945 se vrátil na UK, od roku 1950 pracoval v Ústavu T. G. Masaryka, pak ve Výzkumném ústavu pedagogickém, kde připravoval první vydání Komenského Všenápravy. Od roku 1964 byl editorem ve Filosofickém ústavu AV, absolvoval přednáškové pobyty ve Francii a v Německu, roku 1968 se podruhé vrátil na UK, byl jmenován profesorem, ale roku 1972 byl penzionován. Jeho přednášky v bytových seminářích byly významnými událostmi jinak vcelku šedého kulturního života 70. let.
- Signatář Charty 77 (1.1.1977) a jeden z prvních tří mluvčích (s V.Havlem a J. Hájkem). Svými posledními texty k CH 77 jí vtiskl výrazný občanský a mravní charakter (v duchu své vlastní filosofie). Po setkání s holandským ministrem zahraničí Van der Stoelem byl opakovaně vyslýchán StB, po jednom náročném výslechu byl hospitalizován a zemřel na mozkovou mrtvici. Jeho pohřeb se stal významnou událostí protikomunistického odporu.

Filosofie:
- Zabýval se mravními ideály, humanitou, morálkou
- Inspirace Komenským a Masarykem
- Jednal v souladu s vnitřním přesvědčením
- Uvažoval o smyslu lidského života a svobodě – podle něj má člověk vždy svobodnou volbu (je vždy subjektem dějin), bojuje proti silám zla -) to je také důvod, proč vystupoval proti komunistickému režimu
- Hlavní smysl vzdělání je v tom, že máme rozpoznat smysl lidské existence a bytí
- Nevzdělanost je chápání života jako přežití ze dne na den, nezajímá mě místo v kontextu celku, můžeme mít hodně poznatků, ale jestliže neznáme jejich kontext, je nám vše k ničemu
- Filosofie přispívá k pochopení světa jako celku

Rozlišuje 3 pohyby lidského života:
a) zakořenění, zakotvení -) musíme přijmout situaci, kdy jsme vrženi do světa
b) sebeobstarávání -) člověk se snaží prodloužit své možnosti, shromažduje, zaměřuje se na více na mít než být, sebe i druhé chápe jako prostředek, věc k naplnění cílů
c) sebenalezení -) uvědomí si svou smrtelnost, zaměří se na bytí, na transcendalitu

Dílo
- Jen malá část Patočkova díla mohla vyjít za jeho života doma. Pětisvazkový výbor vyšel v 80. letech v Německu. Deset knih bylo přeloženo do francouzštiny, další do angličtiny, italštiny, španělštiny atd. Od roku 1996 vycházejí jeho Sebrané spisy v češtině (do roku 2007 vyšlo v nakladatelství OIKOYMENH 11 svazků).
- Přirozený svět jako filosofický problém,
-Česká vzdělanost v Evropě
- Symbol země u K. H. Máchy
- Aristoteles, jeho předchůdci a dědicové
-Kacířské eseje o filosofii dějin
- Negativní platonismus
- Sókratés
-Co jsou Češi?
-Evropa a doba proevropská
-Platón
-Tělo, společenství, jazyk, svět
-Umění a čas
-Úvod do fenomenologické filosofie
-Věčnost a dějinnost
- Komeniologické studie
-Péče o duši
-Češi

O Janu Patočkovi:
Blecha, I., Jan Patočka. Olomouc 1997
Dubský, I., Filosof Jan Patočka. Praha 1997.
Kohák, E., Jan Patočka: filozofický životopis. Praha 1993.

MILAN MACHOVEC
- Dějiny antické filosofie

Žádné komentáře:

Okomentovat