Loading

18.4 Hospodářksý růst

Hospodářský růst:
Proces, při kterém se zvyšuje schopnost národního hospodářství vyrábět statky a služby. Počet výrobků a služeb tedy roste. Nárůst HDP je jedině, když roste produktivita práce jako přírůstek reálného HDP na 1 obyvatele. Růst vyjadřujeme v reálných ukazatelích, hodnotách. Zdravý vývoj ekonomiky předpokládá takové tempo růstu, které nevytváří napětí a nerovnováhu v ekonomice a nebude mít negativní důsledky.

Hospodářskému růstu napomáhá:
a) dobré využití surovin, lidí, jejich schopností
b) dovedná organizace výroby
c) účelný technický pokrok
d) vhodná inovace
e) schopnosti uspět v konkurenci.
Některé země zaznamenávají hospodářský růst, avšak životní úroveň obyvatelstva se nezvyšuje. Obohacují se jednotlivci, popř. se peníze vynakládají na zbraně, na armádu. Tím se objevuje nesoulad mezi nabídkou a spotřebou, v časově delším období se tento nesoulad projeví, cílem vyvážené ekonomiky by měla být dobrá životní úroveň obyvatelstva.

Zdroje hospodářského růstu
a) přírodní zdroje - přírodní bohatství a schopnost jej využít
b) lidský kapitál - zdraví lidí, jejich vzdělání, schopnosti, délka produktivního věku
c) investice do kapitálových statků
d) vhodné stavby (průplavy, přeplavy, vybavenost stroji, automatizace, výpočetní technika - s ní souvisí technická kvalifikace pracovníků, schopnost vnímat novinky ze světa, technický pokrok je spjat s vědou a výzkumem)
e) činnost vlády (výdaje na školství, zdravotnictví, sociální účely, efektivnost využívání zdrojů)
f) nutnost sledovat negativní jevy - znečišťování prostředí, rabování neobnovitelných zdrojů, neúměrné zvyšování sociálních rozdílů, korupce, nemorálnost...

Žádné komentáře:

Okomentovat